Persoonlijke service
De baby uitzetlijst: 5 do’s en don’ts!
Wanneer je in verwachting bent van je eerste kindje ben je vaak nog wat onzeker over wat je nu wel of niet moet aanschaffen. Ik weet nog goed dat wij aan de slag gingen met onze baby uitzetlijst en, zo perfectionistisch als ik ben, combineerde ik drie verschillende lijsten om écht niets te vergeten. ‘Gaan we dit écht allemaal nodig hebben om straks voor ons zoontje te kunnen zorgen?’ was wat ik dacht toen ik onze enorme boodschappenlijst had samengesteld. Onze baby is inmiddels veranderd in een peuter, maar ik kan je vertellen dat we écht niet alles nodig hadden wat op die lijst stond. Daarentegen ben ik toch ook overstag gegaan voor een aantal dingen waarvan ik op voorhand zei dat ik ze echt never nooit niet ging kopen.
In deze blog deel ik graag mijn ervaring met je en vertel ik wat volgens mij 5 do’s en don’ts van de baby uitzetlijst zijn.
Laten we beginnen met de dont’s:
1. Luieremmer
Van een luieremmer heb ik me altijd afgevraagd of je dat nu echt nodig zou hebben, maar toen ik zwanger was ben ik toch even op onderzoek uitgegaan. Mijn conclusie was dat de meningen daarover heel erg verschillen en dat je dat dus vooral eigenlijk het beste zelf kunt bepalen. Wat wel opviel, was dat een luieremmer in gebruik ontzettend duur kan zijn omdat je voor sommige luieremmers speciale casettes nodig hebt. Er wordt vaak gezegd dat luieremmers niet stinken, maar volgens mij is dat bij elke prullenbak zolang je de deksel maar stevig dichthoudt. Wij hebben daarom gekozen voor een klein afvalemmertje dat fijn op de commode past. Gedurende de dag verzamelen we alle plasluiers in dit bakje. Elke avond, en natuurlijk tussentijds als hij eerder vol is, verwissel ik de pedaalemmerzak. Bij elke poepluier gaat er meteen een knoop in de zak en gaat deze in onze gewone prullenbak. Voor ons werkt dit na 20 maanden nog steeds heel erg goed en we hebben nog nooit last gehad van stank.
2. Metalen kruik
Ik heb een metalen kruik altijd eng gevonden; bang dat hij te heet zou zijn of misschien wel zou lekken. Ik heb daarom besloten om voor een elektrische kruik te kiezen. Mijn kraamverzorgster heeft me dit afgeraden, omdat er in haar ogen meer mis kon gaan met een elektrische kruik dan met een metalen kruik maar toch heeft zij mij niet kunnen overtuigen. Wat ik het fijne vind aan een elektrische kruik is dat je geen gedoe meer hebt met kokend water, dat deze nooit te heet kan worden en ook niet kan lekken. De kruik is gevuld met water en je hoeft hem nooit bij te vullen. De kruik warmt in 6-8 minuten op tot 65 graden en daarna geeft hij urenlang warmte af. Dani is geboren in mei 2021 en toen was het niet zo warm zoals het soms in mei kan zijn. Hij had ook veel moeite om zelf goed zijn temperatuur vast te houden en een kruik was bij ons dan ook écht een must. Als ik Dani ‘s nachts voor een schone luier en voeding uit z’n bedje haalde, zorgde ik er meteen voor dat de kruik op de lader ging en nog voordat ik Dani de fles gaf, lag de kruik al in zijn bedje. Ook deden we zijn schone pyjama of kleertjes vaak even om de warme kruik wikkelen als hij in bad ging, zodat hij daarna niet te snel zou afkoelen.
3. Babyschoentjes
Babyschoentjes zien er zó zó zó schattig uit dat je ze bijna niet kunt laten staan, maar in feite zijn babyschoentjes heel onpraktisch. Baby’s hebben vaak mollige voetjes, waardoor die stugge schoenen heel moeilijk aan gaan. Daarnaast kan ik me – als je ze überhaupt aankrijgt – niet voorstellen dat het lekker zit, maar dat even ter zijde. Baby’s hebben eigenlijk helemaal nog geen schoenen nodig, want ze lopen niet. Er wordt zelfs gezegd dat schoentjes pas nodig zijn wanneer je baby echt begint te lopen, omdat de voetspieren van een kind zich beter ontwikkelen op blote voeten.
4. Badjas
Een badjas stond niet per se op de baby uitzetlijst, maar toch zie je ze vaak in de winkel hangen. Ik vind het zo schattig dat ik er een hele tijd over getwijfeld heb of het wel of niet handig is, maar ik ben er inmiddels uit dat het voor een baby zeker niet handig is. Wij als volwassenen lopen ‘s ochtends voor het aankleden nog even in onze badjas of ‘s avonds na het douchen, maar een baby haal je waarschijnlijk met een badcape of handdoek uit de douche of uit bad en daarna kleed je hem zo snel mogelijk aan. Ik kan me wel voorstellen dat het handig is om een badjas te hebben wanneer je naar het consultatiebureau gaan of wanneer je gaat zwemmen, maar ik zou zelf voor die paar keer dat je hem gebruikt geen badjas aanschaffen. Kleine kinderen worden snel groot, dus ze groeien er zo weer uit. Met een badcape, wikkeldoek of grote hydrofiele doek kom je echt een heel end.
5. Babyverzorgingsproducten
Ik zeg niet dat je ze niet nodig hebt, maar ik heb ze zelf niet hoeven kopen. Ik heb gemerkt dat baby verzorgingsproducten zoals olie, crème, bodylotion, zeep, wasgel, shampoo en haarlotion heel geliefd zijn om cadeau te geven. We hebben het in overvloed gekregen toen mensen wisten dat ik zwanger was, maar ook bij de babyshower, in babydozen en kraampakketten en toen Dani eenmaal geboren was. Dani is nu 20 maanden en ik ben nog niet door de voorraad heen die we hebben gekregen. Alhoewel het wel heel leuk is om te shoppen, kun je je geld naar mijn idee dus beter aan iets anders uitgeven.
Dan gaan we nu verder met het leuke gedeelte; de do’s:
1. Een draagzak of draagdoek
Een draagzak staat echt stipt op nummer één als we het hebben over de artikelen waarvan ik van tevoren zei dat ik ze never nooit niet ging aanschaffen, maar waarvoor ik toch overstag ben gegaan. Van tevoren had ik zoiets: wandelen doen we met de kinderwagen en thuis leg ik Dani gewoon even in de box als ik iets wil doen. Maar… ik kon niks doen. Dani sliep goed overdag, maar alleen in de kinderwagen of op één van ons. In de box werd hij altijd heel snel onrustig en daardoor gebruikten we die minimaal. Begrijp me niet verkeerd, want ik vond het heerlijk om de hele dag met een slapende baby op me op de bank te zitten, maar er kwam een punt dat er niets anders meer was dan dat en het huishouden langzaam begon te versloffen. Toen leek een draagzak ineens wel een uitkomst, want met Dani in de draagzak kon ik wel eventjes stofzuigen of een was opvouwen. We kregen een mooie draagzak van mijn moeder en ik heb er zoveel plezier van gehad! Als ik wat in huis moest doen en het was tijd voor een slaapje, dan nam ik Dani fijn bij me in de draagzak. Drie keer heen en weer lopen door de gang was het recept om hem heerlijk in slaap te laten vallen en dan kon ik even mijn armen uit de mouwen steken. In de reiswieg van de kinderwagen werd hij ook steeds onrustiger. Zodra we hem optilden of even op een bankje gingen zitten, was het klaar. Het leek wel alsof hij de wijde wereld in wilde kijken. Ook daarvoor was de draagzak een hele fijne uitkomst.
2. Slaapzak
Van tevoren had ik bedacht dat we het bedje gewoon zouden opmaken met een lakentje en een ledikantdekentje en zo zijn we ook gestart toen Dani net geboren was, maar al na een paar weken eindigde hij steeds op een andere plek in zijn ledikantje maar nooit onder zijn lakentje. En daarbij maakte het niet uit hoe strak we hem instopten. Ik vond het zielig en was bang dat hij het koud zou krijgen, maar ik was vooral bang dat hij misschien met z’n hoofdje onder het lakentje terecht zou komen met alle gevolgen van dien. Toevallig hadden we als kraamcadeau een newborn slaapzakje cadeau gekregen. Hij pastte Dani perfect en we besloten hem uit te testen. Toeval of niet, maar een paar nachten daarna sliep Dani al door! Voor ons waren de nachten toen ook een stuk prettiger, omdat we niet continu bang hoefden te zijn dat hij onder zijn lakentje terecht zou komen.
3. Hydrofiele doeken
Hoeveel hydrofiele doeken staan er op een uitzetlijst? Doe dat aantal maar keer twee of drie! Wij hadden ons netjes aan het aantal op de baby uitzetlijst gehouden, maar ik geloof dat ik op de eerste dag of een dag later al een lading had bijbesteld. Hydrofiele doeken zijn super multifunctioneel!
De meestvoorkomende maten zijn 70 x 70 cm en 120 x 120 cm en de doeken in maat 70 x 70 cm gebruikten wij werkelijk voor alles: onder zijn kin bij het geven van een flesje, voor het laten van een boertje, om het boxkleed te beschermen, als lakentje, onder zijn hoofd in de reiswieg en nog veel meer. De doeken in maat 120 x 120 cm legden we in zijn bedje onder zijn hoofd, maar we deden deze doeken ook om het verschoningskussen heen in openbare gelegenheden en ik droogde hem ermee af na het badderen, douchen of als we hadden gezwommen. Tot slot namen we deze doeken ook mee als omslagdoek bij het consultatiebureau.
De grote hydrofiele doeken gebruik ik nog steeds om Dani mee af te drogen. De doeken drogen gewoon heel goed af, zijn snel weer droog en ze zijn heerlijk zacht!
4. Babysokjes
Zoals ik al eerder zei, zijn schoentjes pas aan te raden op het moment dat je kindje een beetje begint met lopen. Tot die tijd zijn babysokken echt een musthave! We hebben een enorme zoektocht achter de rug om fijne babysokjes te vinden, want Dani had ze binnen no time zelf uitgetrokken of de sokjes zakten uit zichzelf af. De momenten dat Dani het prima vond om wel even in de box te liggen, eindigde hij áltijd met een sok in zijn mond. De allerfijnste babysokken vind ik de sokjes van het merk Bambino (Kruidvat). Ze zijn betaalbaar, blijven mooi in de was en ze blijven heel goed zitten! De sokjes hebben ook antislipnopjes en dat is superfijn als je kindje begint met lopen.
5. Een babyfoon met beeld
Ik ben vanaf het begin superblij dat wij een babyfoon met beeld hebben aangeschaft. Je hoort natuurlijk ook heel veel zonder dat je beeld hebt, maar ons geeft het nog steeds veel rust. Als we een gek geluid horen, hoeven we maar even naar het scherm te kijken en dan weten we genoeg. Als Dani begint te huilen, zien we heel snel wat er aan de hand is en of we er heen moeten of dat het een kort huiltje is waarna hij zich weer omdraait. Toen we begonnen met een slaaptraining was het ook heel fijn om te zien of hij ook daadwerkelijk in slaap was gevallen, zonder dat we steeds zijn kamer in moesten (met het risico dat hij weer wakker zou worden). En nu hij een peuter is en af en toe besluit dat het veel leuker is om door zijn bedje naar het raam te lopen, de gordijnen open te doen en naar buiten te kijken is het ook wel fijn dat we door middel van de babyfoon net even een extra oogje in het zeil kunnen houden.
Niet iedereen is hetzelfde en ook niet alle omstandigheden zijn hetzelfde. Ik deel puur mijn ervaring met de baby uitzetlijst en voor jou geldt dat je moet doen wat voor jullie prettig is en wat in jullie situatie werkt. Bij je eerste kindje heb je misschien nog geen ervaring, maar met gezond verstand kom je echt al heel ver. Het kan ook zomaar zijn dat je situatie bij een tweede of derde kindje weer anders is, waardoor je andere producten fijner vindt en andere juist liever niet (meer) gebruikt. Als je ergens over twijfelt, kun je natuurlijk ook besluiten om het eerst een paar dagen met jullie kindje aan te kijken en dan te besluiten om iets alsnog te kopen.
Ik hoop in ieder geval dat ik je met het delen van mijn ervaring iets heb kunnen helpen en mocht je nog met de baby uitzetlijst aan de slag gaan; veel plezier met shoppen!
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, de nieuwste producten, winacties én speciale acties exclusief voor mailmembers. Je ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 x per maand.
0 reacties