Persoonlijke service

Alles op maat gemaakt

Zo snel mogelijk verstuurd

Gratis cadeauservice

Zo staat het ervoor met mijn goede voornemens (1/6).

Gepubliceerd op: 25 februari 2023

Ik ben een echte streber. Een nieuw jaar zonder goede voornemens zou dan ook niets voor mij zijn. In 2022 ben ik flink met m’n neus tegen de lamp gelopen door veel onverwerkt verdriet en doordat ik de lat voor mezelf altijd veel te hoog leg. Een beetje limbodansen zit er niet in; ik leg de lat zo hoog dat ik er gewoon zonder moeite onderdoor kan lopen. Dat moest anders, besloot ik eind vorig jaar. Dit jaar moest volledig in het teken komen te staan van verandering.

Als stok achter de deur deelde ik mijn goede voornemens, ik noem het liever ‘doelen’, op social media. Voor degene die dat bericht gemist heeft, zet ik mijn doelen voor 2023 nog een keertje op een rij:
1. Mijn streefgewicht bereiken.
2. Ik doe wat mij gelukkig maakt.
3. Werk.
4. Sparen.
5. Groeien met Ninety One.

Via social media krijg ik heel veel privé-berichtjes met vragen over hoe het er voor staat met deze doelen. Zo is het idee ontstaan om hier door middel van een blog elke twee maanden een update over te geven. In dit blog lees je de eerste update.

1. Mijn streefgewicht bereiken.
Eind maart 2020 ging de knop om. Op 2 september zouden wij elkaar het ‘ja-woord’ geven en ik moest en zou me mooi voelen in mijn trouwjurk. Ik wilde geen foto’s meer die ik het liefst zover mogelijk wilde verstoppen. Nee, ik wilde stralen op mijn bruiloft. ‘Ik trouw maar één keer. Ik draag dus maar één keer een trouwjurk en ik wil met heel veel plezier terugkijken naar de foto’s die op onze grote dag gemaakt worden’. En dat is gelukt, want vanaf 30 maart t/m 2 september viel ik maar liefst 20 kg af! Ik was nog niet waar ik wilde zijn, maar ik heb me die dag een prinses gevoeld en de foto’s zijn prachtig geworden. Maar op 7 september bleek ik zwanger te zijn en ik kwam tijdens mijn zwangerschap meer dan 25 kg aan.
Toen ik er weer klaar voor was, probeerde ik mijn oude methode (Sonja Bakker) weer op te pakken maar het lukte me niet meer om in die goede flow en focus te komen die ik voor onze bruiloft had. Ik sukkelde maar wat aan en van het ‘eeuwige diëten’ werd ik een beetje rebels: ik zei zo hard tegen mezelf dat ik iets niet mocht eten, dat ik het uiteindelijk (in veelvoud) toch nam. Ik ben ook een emotie-eter: ik eet als ik stress heb, als ik blij ben, als ik verdrietig ben, als ik iets te vieren heb of als ik mezelf wil troosten. En dan eet ik geen komkommers of wortels en precies dat werkt ook niet echt mee.
Mijn doel voor dit jaar is om het anders aan te pakken. Ik wil werken aan mijn mindset en voedzamere keuzes maken. Hiermee hoop ik een echte leefstijlverandering in gang te zetten.

Hoe het ervoor staat…
Ik ben nu zo’n 7 weken bezig en ik heb al een paar veranderingen doorgevoerd in mijn eetpatroon, waardoor ik minder ‘drang’ heb naar bepaald voedsel. Het is alsof het me met momenten minder interesseert. Ik heb wat spannende weken achter de rug en op die momenten merk ik toch dat het eten me nog wel ‘triggert’, maar ik ben me ervan bewust dat ik niet alles in één keer kan veranderen. Het gaat om gewoontes en patronen die er gedurende mijn leven langzaam zijn ingesleten. Het is niet gek dat ik er wat tijd voor nodig heb om dit te veranderen. Het aanpakken van mijn mindset is dan ook een doel waar ik de komende weken/maanden mee aan de slag ga, want ik ben ervan overtuigd dat dat me verder gaat helpen.
Wat me wel goed lukt is om de weegschaal niet meer leidend te laten zijn. Ik woog me altijd standaard op vrijdag, maar eigenlijk ging ik vaak wel 4-5 keer in de week op de weegschaal staan om te kijken of ik op de goede weg was. Dat is niet meer zo. Ik heb me pas na 6 weken weer gewogen. Ik ben 1,7 kg afgevallen en heb er nog 12,6 te gaan tot ‘mijn streefgewicht’. Het gaat een stuk langzamer, maar hopelijk gaat het nu wel om blijvend gewichtsverlies. Maar… gewicht is niet meer alles. Waar het om draait is dat ik goed voor mezelf wil zorgen en dat ik een gezonde relatie wil met eten.

2. Ik doe wat mij gelukkig maakt.
Dat klinkt makkelijk, maar dit is het moeilijkste doel dat ik heb gesteld. Ik ben niet zo goed in ‘nee’ zeggen en heb dan ook regelmatig het gevoel dat mijn agenda ontploft en eigenlijk heb ik daar een hekel aan. Ik trek dat gewoon niet. Ik heb behoefte aan tijd voor mezelf in mijn eigen coconnetje en dat doe ik véél te weinig. Ik dender maar door. Hobby’s liggen al veel te lang aan de kant en mijn doel is om die weer op te pakken. Ik ga ook zorgen voor ontspanning, élke dag. 

Hoe het ervoor staat…
Ik moet zeggen dat het me redelijk goed lukt om te voorkomen dat mijn agenda ontploft. Soms is het gewoon niet anders, dan lijkt het wel alsof alles tegelijkertijd samenkomt. Maar over het algemeen lukt het goed. Het is niet leuk om ‘nee’ te moeten zeggen, maar  in plaats van een keiharde ‘nee’ kun je ook een alternatief aanbieden voor een moment waarop het wel uitkomt. Zo probeer ik het nu maar te bekijken.
Het oppakken van mijn hobby’s is nog niet gelukt en ook het dagelijks ontspannen vraagt nog wel wat aandacht. Ik doe het wel, maar soms veel te kort. Ik ben er inmiddels achter gekomen dat het hem voor een deel ook zit in het gewoon niet kunnen ontspannen. Ik MOET altijd bezig zijn. Ik ‘leg mezelf van alles op’ (to do lijstjes) om maar niet stil te hoeven zitten. Daar is van alles aan vooraf gegaan en om dat tot in de kern aan te pakken, heb ik gewoon nog wat meer tijd nodig. Ik wil het anders, maar hoe dat weet ik nog niet. Was het maar een knop die ik om kan zetten. Voor nu heb ik me voorgenomen om mijn laatste to do lijst ever af te ronden en het dan anders te gaan doen. Maar of dat gaat lukken…

3. Werk.
Om een lang verhaal kort te maken, was het altijd mijn droom om op de ambulance te werken. Als dat om wat voor reden niet zou lukken, zou ik het liefst met kinderen werken. Ik koos voor de opleiding verpleegkunde in plaats van de PABO en ben sinds 2013 afgestudeerd verpleegkundige. Mijn pad is anders gelopen en door allerlei dingen die ik heb meegemaakt, is het werken op de ambulance al lang geen droom meer van me. In plaats van de stress en hectiek die daar kan heersen, zoek ik juist structuur en ‘rust’ in mijn werk. Ik zie het eigenlijk zo dat ik mijn plek als verpleegkundige nog niet heb gevonden. Vorig jaar ben ik tot het inzicht gekomen dat mijn werk me eigenlijk steeds meer energie kost dan het me oplevert. Ik vind het moeilijk om steeds geconfronteerd te worden met ziekte en de kwetsbaarheid van ons leven. Ik kon alles altijd vrij goed loslaten, maar tegenwoordig betrek ik alles op mezelf en op mijn dierbaren. Dat werkt niet en daar word ik geen leuker mens van. Het is ook best moeilijk om de zorgsector te verlaten, omdat ik toch ook bepaalde voorwaarden gewend ben. Mijn doel voor 2023 was dan ook om op zoek te gaan naar een nieuwe baan waarbij ik na een werkdag nog voldoende tijd en energie heb voor de dingen die belangrijk voor me zijn en waarbij ik bovendien gelukkig ben in wat ik doe.

Hoe het ervoor staat…
Met een enorme lach op mijn gezicht kan ik vertellen dat ik een nieuwe baan heb! Ik ga per half april aan de slag als jeugdverpleegkundige in de leeftijdscategorie van 0-4 jaar. En natuurlijk weet ik ook wel dat er ook wel eens wat met die kinderen aan de hand kan zijn, maar over het algemeen zal ik vooral heel veel blije, gezonde kindjes zien. Ik kijk er ontzettend naar uit om te gaan starten. Het lijkt me zo heerlijk om de hele dag met kinderen (en dan ook nog de allerkleinste!) bezig te zijn!

4. Sparen
Om een lang verhaal kort te maken, hebben wij heel veel dromen en doelen voor onze toekomst. We hopen binnen niet al te lange tijd een grote verbouwing aan ons huis te gaan doen, waardoor we weer een stapje dichterbij ons droomhuis komen. En daar zijn we heel hard voor aan het sparen. Ik kan een heel boek schrijven over het proces tot nu toe, maar dat zal ik jullie besparen. Het belangrijkste is dat de vergunningen zijn aangevraagd en wij in gesprek zijn met aannemers. Hopelijk kan ik er in de volgende update meer over vertellen.

5. Groeien met Ninety One.
Ondanks dat ik een nieuwe baan heb, is Ninety One mijn grote passie. Voorlopig combineer ik mijn baan bij mijn werkgever met het werken voor Ninety One, maar in de toekomst hoop ik toch wel meer voor mezelf te kunnen werken.

Hoe het ervoor staat…
Het is soms best pittig om naast je werk, huishouden en gezin nog te investeren in een bedrijf wat je goed op de kaart wilt zetten. Gelukkig heb ik een fijne achterban waardoor dit wel mogelijk is. Ik ben de afgelopen weken druk bezig geweest met het vernieuwen van een aantal producten. Ik hoop dit over niet al te lange tijd af te ronden en dan aan de slag te gaan met nieuwe producten. Ik ben hiervoor in gesprek met een aantal (nieuwe) groothandels. Ik heb ook besloten om een aantal producten niet meer aan te bieden zodra ze zijn uitverkocht. Deze producten zijn nu met flinke kortingen te koop in de SALE. Wat me nu al opvalt is dat ik steeds vaker door nieuwe klanten wordt gevonden en dat bekende klanten vaker terugkomen. Dat is iets waar ik al heel blij mee ben en dat hoop ik dit jaar natuurlijk verder uit te breiden.

Toen 2023 startte, had ik niet verwacht dat ik nu al één van mijn doelen zou hebben bereikt. Toch is het gelukt!
Een aantal doelen vragen echt nog wel heel veel aandacht en inzet van me en daar ga ik de komende periode mee aan de slag.

Heb je na het lezen van dit blog nog specifieke tips voor me? Die zijn meer dan welkom! Deel ze gerust in de reacties onder dit blog.

Hopelijk tot een positieve tweede update in april!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, de nieuwste producten, winacties én speciale acties exclusief voor mailmembers. Je ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 x per maand.