Persoonlijke service

Alles op maat gemaakt

Zo snel mogelijk verstuurd

Gratis cadeauservice

Sinterklaas recepten om te bakken met kinderen

Gepubliceerd op: 17 november 2022

Sinterklaas is weer in het land! De tijd van schoentjes zetten, gezelligheid, allerlei lekkers en Pakjesavond is aangebroken.
Ben jij op zoek naar lekkere inspiratie voor Pakjesavond? Is je kind toevallig jarig in de Sinterklaas periode en zoek je een leuke traktatie? Of zoek je in deze periode gewoon een leuke (binnen)activiteit om samen met je kinderen te doen? Dan heb ik drie (of eigenlijk vier) leuke en lekkere Sinterklaas recepten om samen met je kind(eren) te bakken!

Je kunt natuurlijk helemaal zelf bepalen of je één of meerdere baksels maakt

1. Chocolade Pietjes.

Ingrediënten:

  • Chocozoenen;
  • Likkoekjes (of andere koekjes naar wens);
  • 30 gram roomboter op kamertemperatuur;
  • 100 gram chocolade.

Overige benodigdheden:

  • Spuitzak (eventueel met spuitmondje).

Hak de chocolade in blokjes en doe de blokjes in een plastic kom. Doe de chocolade 20 seconden in de magnetron op vol vermogen en roer de chocolade goed door. Herhaal dit totdat je merkt dat de chocolade begint te smelten en verkort de tijd dan naar 10 seconden in de magnetron. Als bijna alle chocolade gesmolten is, blijf je de chocolade roeren totdat de laatste stukjes ook gesmolten zijn. Klop de boter met een mixer luchtig en spatel de gesmolten chocolade daarna door de boter totdat het goed gemengd is. Doe het mengsel van boter en chocolade in een spuitzak en spuit kleine veren op de likkoekjes. Spuit een beetje chocolade op de chocozoen en plak daar het likkoekje op. Spuit aan de onderkant van de chocozoen een kraagje. Ik heb ervoor gekozen om de veer met pure chocolade en de kraag van het Pietje met witte chocolade te spuiten.* Je kunt dit natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Laat de Pietjes even op het aanrecht staan om uit te harden en daarna kan het smullen beginnen!

* Ik heb twee keer 100 gram chocolade (puur en wit) en twee keer 30 gram roomboter gebruikt om de chocolade Pietjes te maken.

TIP: Je hebt een grote kans dat je best wat chocolade overhoudt. Hoe leuk is het om een schaaltje te vullen met zelfgemaakte chocolaatjes?!  Leg een vel bakpapier op het aanrecht en spuit met de spuitzak allerlei vormpjes van de chocolade. Je kunt natuurlijk mini chocoladelettertjes maken, maar ook gewoon kleine rondjes of streepjes spuiten. Je kunt de opgespoten chocolade naar wens decoreren, bijvoorbeeld met spikkeltjes, kruimels van kruidnoten, schuddebuikjes of tumtums. Misschien kun je zelf nog wel wat lekkers bedenken?

2. Sinterklaas koekjes.

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem (en wat extra’s voor het werkblad);
  • 1 ei;
  • ¼ tl zout;
  • 185 gram boter op kamertemperatuur;
  • 125 gram witte basterdsuiker;
  • de rasp van een halve citroen en/of 1 theelepel vanille-extract;
  • Sinterklaas chocolaatjes.

Overige benodigdheden:

  • Uitsteker voor het maken van koekjes.

Doe de bloem, boter, witte basterdsuiker, citroenrasp en/of vanille-extract, een half ei en het zout in een kom en kneed dit tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal één uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 °C en kneed het deeg nog even door, zodat je het makkelijker kunt uitrollen. Doe wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit totdat het 4-6 millimeter dik is. Als het deeg te veel gaat plakken, kun je het ook tussen twee velletjes bakpapier uitrollen. Steek de koekjesvorm uit en leg de koekjes met wat ruimte er tussen op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de koekjes met het overgebleven halve ei (losgeklopt) en bak ze goudbruin in 15-20 minuten. Leg meteen als de koekjes uit de oven komen een Sinterklaas chocolaatje op de koekjes; door de warmte gaat de chocolade smelten en hecht het zich aan het koekje. Laat de koekjes nu volledig afkoelen en kom even niet aan de chocolade, anders veeg je het zo van de koekjes af! Maar als je even je geduld kunt bewaren, heb je daarna heerlijke koekjes!

 

3. Feestelijke speculaas cupcakes

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem (en wat extra’s voor het werkblad);
  • 1 ei;
  • ¼ tl zout;
  • 185 gram boter op kamertemperatuur;
  • 125 gram witte basterdsuiker;
  • de rasp van een halve citroen en/of 1 theelepel vanille-extract;
  • Sinterklaas chocolaatjes.

Overige benodigdheden:

  • Uitsteker voor het maken van koekjes.

Doe de bloem, boter, witte basterdsuiker, citroenrasp en/of vanille-extract, een half ei en het zout in een kom en kneed dit tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal één uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 °C en kneed het deeg nog even door, zodat je het makkelijker kunt uitrollen. Doe wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit totdat het 4-6 millimeter dik is. Als het deeg te veel gaat plakken, kun je het ook tussen twee velletjes bakpapier uitrollen. Steek de koekjesvorm uit en leg de koekjes met wat ruimte er tussen op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de koekjes met het overgebleven halve ei (losgeklopt) en bak ze goudbruin in 15-20 minuten. Leg meteen als de koekjes uit de oven komen een Sinterklaas chocolaatje op de koekjes; door de warmte gaat de chocolade smelten en hecht het zich aan het koekje. Laat de koekjes nu volledig afkoelen en kom even niet aan de chocolade, anders veeg je het zo van de koekjes af! Maar als je even je geduld kunt bewaren, heb je daarna heerlijke koekjes!

 

Gaan jullie thuis gezellig aan de slag met (één van) deze Sinterklaas recepten? Ik zou het ontzettend leuk vinden om foto’s te ontvangen van jullie tijdens het bakken en natuurlijk van het eindresultaat.

Ik wens jullie in ieder geval heel veel plezier en bovenal een hele fijne, gezellige Sinterklaastijd toe!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, de nieuwste producten, winacties én speciale acties exclusief voor mailmembers. Je ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 x per maand.